Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Träningsstället

Maria Larsson och Linda Jonsson

Vi har mött ägarna Linda Jonsson och Maria Larsson på företaget Träningsstället som tillsammans med föreningen Träningsstället Pajala bedriver gym, gruppträning, friskvård och behandlingar.

 

Linda har en bakgrund som fotbollsspelare och är den typiske lagidrottaren som på senare år övergått till att träna och motionstävla individuellt i löpning och skidåkning. Maria har en karriär inom volleyboll div 1 och de bägge brinner för att träna i grupp och att inspirera andra. De arbetar idag bägge heltid som sjukgymnaster på Pajala Hälsocentral och driver företaget på sidan om och startade också föreningen tillsammans med sina träningsintresserade kunder för att skapa en bra balans mellan de olika verksamheterna.

Deras gemensamma ledord är att träning ska vara roligt och tillgängligt!

Företaget Träningsstället i Pajala AB startades 2012 och utför fridkvårdsbehandlingar genom massage men även personlig träning och föreläsningar. Föreningen Träningsstället Pajala startades 2014 och den tillhandahåller själva gymmet och träningspassen. Idag har föreningen ca 250 medlemmar och som medlem kan man välja mellan olika typer av träningskort. Månads- eller årskort för antingen bara gym eller gruppträning eller både och. På övervåningen finns lekhörna för barnen med klättervägg, lian och koja.

- Det är viktigt att kunna ta med barnen om man vill och behöver, och de brukar trivas riktigt bra här medan föräldrarna tränar. Gymmet är öppet från 05.00-22.00 så medlemmarna kan anpassa gymträningen till den tid som passar bäst för var och en, samt enkelt boka gruppträningspass via hemsidan. 

– Många nybörjare vill prova på att träna och de som kommer till Pajala under sin ledighet vill kunna köpa kort för enstaka gånger och det tillhandahåller vi också. Vi brukar också ha gästinstruktörer under somrarna då vi har uppehåll i gruppträningarna 3 veckor, det är ett positivt tillskott både för oss, medlemmarna och gästinstruktörerna tycker det är roligt att engagera sig, berättar Linda.

På Träningsstället hålls 10 gruppträningspass per vecka varav bland annat aquafys som är en tuffare typ av vattengympa, skivstångspass, core och spinning mm.

– Vi håller ca 3 pass var per vecka tillsammans med våra övriga instruktörer berättar Maria. De flesta här på Träningsstället men även på badhuset och ibland på sporthallen. Vi erbjuder också instruktörsutbildning för den som vill ta på sig ledarrollen.

Målgrupperna för Träningsstället är de som vill fokusera på friskvård generellt, berättar Linda.

- Här finns ingen kroppsbyggarkultur utan vi kompletterar andra föreningar och gym på ett bra sätt. Vi ser att vi har många ungdomar, seniorer och kvinnor och vi skulle gärna arbeta mer målgruppsinriktat med exempelvis seniorgrupper, mamma-träning och rörelseaktiviteter för barn men tyvärr räcker inte tiden till.

- Vi ser stora utvecklingsmöjligheter i vårt företagande inom hälsa och friskvård och vår ambition är att i framtiden kunna fördela tiden så vi kan arbeta mer i företaget. I dagsläget har vi svårt att utvecklas med den lokal vi har. Trots att huset är väldigt trevligt och bjuder på en lite annorlunda träningsmiljö så blir vi begränsade i utrymme för maskiner och deltagare eftersom den är indelad i rum och på två olika våningar vilket även medför utmaningar med effektiv värme och ventilation. Vi skulle vara intresserade av att hyra en lokal med bra takhöjd och öppna ytor, med det hade vi kunnat utöka utbudet på gruppträningspass, event och även behandlingar.

Skatteverkets regler för friskvårdsersättningar har underlättat för företag att erbjuda sina medarbetare friskvårdsbidrag och det är ju en sak som gör att fler väljer att investera i hälsa.

– Det har ju helt klart en positiv effekt på den här typen av företagande säger Linda. 

Pajala kommun har ju en stark föreningskultur men strukturen är en utmaning i framtiden. Förr var befolkning större och fler engagerade sig på ett klassiskt föreningsvis. På vilket sätt kan kommunen bidra till att stödja och stimulera tillväxt och styrka inom föreningslivet?

- Vi tror att det skulle underlätta och stimulera föreningslivet med hjälp av ett typ samfinansierat kansli där man kan samordna administrativa tjänster och där också kommunen kan hitta effektiviseringslösningar eftersom det idag ändå sker mycket arbete gentemot föreningarna från er sida, säger Linda. Idag är det svårt att hitta personer till styrelser och ofta sitter det fast i kassörs-rollen som kräver en viss kunskap och en hel del tid. En stor del är också rent administrativt, exempelvis årsmöten, mycket hade gått att effektivisera tillsammans.

Linda säger också att föreningslivet idag går miste om mycket projektstöd som går att söka på grund av tidsbrist och här skulle en kanslist kunna ha övergripande koll. En gemensam kommunikationsväg skulle också vara bra, idag vet inte alla vilket otroligt fint utbud av aktiviteter det finns runt om i kommunen.

- Vi är ju van vid att köra bil så jag tror inte det sitter fast i att åka till en annan by för att delta om man vill. Det kanske kan finnas samordningsmöjligheter för ledare också?

- Att driva ett företag som säljer tjänster inom friskvård är lite annorlunda, här finns ingen vana i att betala för det och vi är rätt dåliga på att ta betalt för våra tjänster, erkänner Linda. Folk är vana att det mesta sker i föreningsform och det finns en värdefull föreningskultur i vår kommun, men där finns också en gräns för vad som går att göra för att utveckla i samhället och näringslivet.

-Vi deltar ofta i samarbeten runt om i kommunen, ex när det anordnas träningsläger och bootcamps där vi föreläser om kost, träning och hälsa och arrangerar träningspass. Det finns en jättestor potential inom att arrangera träning- och tävlingsevent på den plats vi befinner oss med skogar, myrar, snö, älvar och landsgränser men vi har i dagsläget inte tiden för det.

Tack för ett intressant besök, stort lycka till med fortsatta satsningar!