Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Soulfullness i Tornedalen

Carola Smedqvist driver sedan 2018 företaget Soulfullness i Tornedalen. Vi åkte för att träffa henne hemma i Junosuando och fick lära oss om vad återhämtningsturism är för något, om traditionella behandlingar som medicin och hur det är att vara nyföretagare i Pajala.

Att driva företag är däremot inget som är nytt, Carolas man Gunnar driver sen 2002 företaget Smedqvists Bil & Däck och har i dagsläget två anställda och bland annat Malmtransport i norr AB som stor kund. Företaget har sin lokal på gården hemma i Junosuando så här är det alltid rörelse med kunder, leveranser och jourutryckningar. – det blir en del jobb i företagets däckhotell på kvällarna, vi hjälps åt, berättar Carola.

Carola började redan 2010 att utbilda sig till stress- och friskvårdsterapeut efter sin egen utbrändhet. Hon arbetade som ägare och verksamhetsledare på Navet i Pajala som erbjöd stöd för personer drabbade av psykisk ohälsa och med behov av rehabilitering och år 2018 var det dags att förvalta den kunskapen vidare genom att arbeta med det som egenföretagare.

- Vi lever i en värld med högt tempo och stora krav. Att avsätta tid för återhämtning inte är något som folk tar på allvar riktigt men behovet blir bara större och större. Tyvärr är det så att vi aldrig haft det så bra som nu men ändå är vi sjukare än någonsin, säger Carola.

Jag har tre olika delar i mitt företag; förebyggande friskvårdsarbete med föreläsningar och rådgivning. Behandlingar av olika typer och slutligen retreats som bygger på en längre vistelse med naturen och kulturen som rum för behandling.

- Jag brinner för att skapa bärkraft hos människor. Förutom olika sorters massage har jag behandlingar för att minska stress och oro och öka närvaro och återhämtning, så kallad mindfulness. Fokus är på varandet, att vara här och nu. Det är en stor utmaning för många idag.

Carola berättar att det skett en positiv utveckling när det gäller behandling av exempelvis utbrändhet och psykisk ohälsa. – Förr medicinerade man direkt vilket håller undan symtomen så länge du äter medicinen. Nu är det vanligare att även läkare i primärvård ordinerar KBT (kognitiv beteendeterapi) och andra behandlingar som riktar sig till problematiken, inte symtomen. 

- Mina kunder är mindre företag och privatpersoner i olika åldrar och jag jobbar både i Gällivare, Kiruna och Pajala. Det svåra är dock som nystartad att komma ut med sina tjänster. Kommuner och större företag har avtal med en specifik leverantör för friskvård så där blir det ofta stopp för oss små nystartade trots att behovet och viljan finns. Det sätter hinder för oss att utvecklas vidare och här behövs kreativt tänkande gemensamt för att hitta nya vägar.

Många av Carolas kunder är unga kvinnor, - det är sorgligt att se att de behöver den här typen av behandling redan i ung ålder. Jag tror att alla skulle vinna på att jobba aktivare med folkhälsa, att lärare och chefer inom kommuner får tillgång till hur man kan jobba med stresshantering och mindfulness i yrkesvardagen. Det skulle spara många sjukskrivningar och öka välbefinnandet i klassrum och på arbetsplatserna.

Det här med retreats, berätta mer om det!

- Återhämtningsturism är något som jag kommer att satsa på för tillresande kunder.  Det går ut på att väcka det inre, finna närvaro och kontakt med sig själv i en naturnära miljö som är fri från stress samtidigt som du utför vardagssysslor som att laga mat över öppen eld och värma din stuga med ved. Vi har en stuga vid Torneälven dit gästerna får komma och här får man ta del av olika typer av behandlingar kombinerat med tid för kreativt skapande, samtal och varande. Behandlingen som heter Skogsbad har blivit väldigt populär. Det är en traditionell japansk behandling som nu kommit till oss i Sverige. Skogen och det specifika trädet har en fantastisk inverkan på oss människor. Den här retreaten riktar sig till både nationella och internationella gäster, både företag och privat och vistelsen är fyra dagar lång. Här kommer jag också samarbeta med de lokala turistföretagen för att skräddarsy paket till gäster.

Vad kan vi som kommun göra för att underlätta och skapa förutsättningar för er nyföretagare?

-Jag hade personligen uppskattat om det fanns ett typ företagshotell där man kunnat hyra lokal enskilda tillfällen eller exempelvis en dag/vecka. Mina kunder finns på olika orter så jag vill gärna fortsätta vara flexibel och företaget behöver växa försiktigt. Företagshotell har också många positiva effekter på både företagen och samhället då ofta rätt kreativa miljöer och naturliga nätverk uppstår som ger ringar på vattnet. Jag ingår i nätverket Spira i Gällivare med andra liknande företag och jag har tagit del av projektet Original Laplands utbildningsdagar och studieresor vilket har varit väldigt bra. Men just i Pajala kommun känner man sig rätt ensam som företagare och mina förhoppningar är att nätverk stärks så att företagarna inte står som ensamma öar.

- Jag har haft bra hjälp av Nyföretgarcentrum med utformning av bland annat affärsplanen men det är lätt att köra fast i utvecklingsfasen i exemplevis frågor om hur hur man som företagare kommer in med en ny typ av produkt och få chans att visa upp och leverera till exempelvis kommunen, det är svårt då man som liten inte kan var med i en friskvårdsupphandling med bara ett litet utbud av tjänster.

- Jag tycker det är bra att bo och driva företag i Junosuando, vi har ett starkt engagemang i föreningar med bland annat badhuset, gym och caféet i den föreningsägda före detta skolbyggnaden. Det är roligt när vi fått inflyttning och nya bekantskaper i och med att malmtransporterna startat igen men det är viktigt att upprustningen av vägar och infrastruktur återupptas igen.

 

Vi tackar för ett intressant besök med många viktiga frågor som vi tar med oss och vi önskar Carola  fortsatt stort lycka till! / Erik Mella & Johanna Funck, Enheten för strategisk utveckling

Följ gärna Carola via sociala medier under namnet Soulfullness på Facebook eller @varande_entreprenor på Instagram.