Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

A Lotta Love

Lotta Nyberg startade sitt företag A Lotta Love direkt efter gymnasiet för 12,5 år sedan. Yogastudion hon driver firar däremot 5-årsjubileum i januari. Företaget började med att hon designade och sydde kläder i sin dåvarande sy attelje, som sen kom att bli en smyckesbutik och webshop. Men idag är företaget en yoga- och massagestudio.– Oavsett vad jag gjort så har det alltid gått en röd tråd i mitt arbete, säger Lotta. Det har alltid handlat om att ge uttryck åt det som bor på insidan på ett eller annat sätt.

Lotta är tillbaka efter sin föräldraledighet och tar emot oss i den mysigt inredda yogastudion på Kirunavägen i Pajala där det idag hålls tre yogakurser per vecka. Mellan 15-18 platser finns per yogaklass och kundgruppen består i till största del av kvinnor i åldern ca 20-70 år. 

- Företagandet ger mig möjlighet att jobba med det som jag brinner för, berättar Lotta.

 Lotta berättar att många kommer i kontakt med yogan för träningen, men att den innehåller så mycket mer än bara fysisk rörelse. Vilket brukar ge sig till känna förr eller senare. Det finns också många olika grenar av yoga och skälen till att utöva den är också väldigt olika, men ändå lika. 

- Det är ett alternativ och ett komplement till de vanligare rörelseaktiviteterna som sport och lagidrott som ofta är väldigt prestationsinriktade. Inom yoga handlar det främst om en resa inombords. Att skala av, komma närmare sig själv och skapa inre balans, berättar Lotta.

Idag ingår även yoga i skatteverkets regler för friskvårdsbidrag och Lotta tror att många fler skulle må bra av att utöva yoga, exempelvis elever i olika åldrar i skolan.

Lotta är sedan fem år yogainstruktör och jobbar med flera olika typer av kropps behandlingar. Thai yoga massage, regnsdroppsmassage, koppning och hot stone massage är en del av de olika typerna av behandlingarna som finns på menyn. 

- Jag är en kreativ själ och har inte färdiga program jag följer, yogan blir en skapelse i stunden för de som är i rummet. Yogaklassen anpassas utifrån deltagarna, men också utifrån min energi, vad jag har att ge ifrån, här och nu. 

Lotta berättar att hon i ett tidigare skede av företaget kom i kontakt med nätverket Företagsam kvinna i Tornedalen vilket var till stort stöd. Hon berättar att hon tror på att kunna ingå i en grupp med andra kvinnliga företagare. Om det även finns tillgång till mentorer skulle det nog kunna stimulera till ökat antal kvinnliga företagare.

- För mig var det värt mycket att få bolla tankar, men framförallt känslan av att vi alla lyfte varandra, berättar Lotta. 

Den allmänna bilden av att vara företagare som kvinna i Tornedalen är inte riktigt samma som för männen. Bara enkla ordval som ”syssla” istället för ”jobba”, visar på en del av en struktur som ännu lever kvar. 

Vad gäller svårigheter så kan man se att det i städerna finns en större motivation att betala för wellness/tränings tjänster än här. 

Det gör att jag behöver grena ut mer för att ge bärighet i min verksamhet. 

Idéerna för utveckling av företaget är många men det gäller också att ha tid och verktyg för att omsätta dem till handling.

- Kallbad är något jag börjat med själv i år, det är helt fantastiskt! Det kan bli något att väva in i min verksamhet på sikt. Jag jobbar även på att möjliggöra att kunna guida yoga som utförs ute på vattnet, på en paddelbräda. Naturen är en viktig del för oss människor - att yoga ute i naturen adderar ytterligare en dimension till upplevelsen. 

Jag vill gärna utveckla mitt utbud med retreats. Jag har investerat en hel del i min lokal men ser också möjligheter med att hålla klasser på andra platser och kanske också arrangera retreats tillsammans med andra likasinnade företagare, avslutar Lotta. 

Tack för ett intressant besök.  Vi önskar lycka till med fortsatt utveckling av företaget och ser fram emot att följa denna växande näring.

Ulrica Hammarström och Johanna Funck