Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Lovikka Träförädling

Benjamin Karinen

Redan på 60-talet har det timrats i Lovikka och i vår Branschkalender har vi träffat Tommy och Benjamin Karinen på Lovikka Träförädling. Benjamin är den tredje generationens timmermän ute på udden där företaget nu förbereder ett generationsskifte.- Här är ens arbete uppskattat och hög kvalité är det viktigaste, säger han.

Benjamin jobbade tidigare som tungmekaniker inom gruvindustrin och han berättar att det var ett slitigt jobb med tuff tidspress. Sedan ett år tillbaka jobbar han på familjeföretaget tillsammans med sin pappa Tommy.

Företaget timrar allt från hus till hundkojor och har under ett år ungefär 50 olika kunder med både små- och stora företag och privatpersoner runt om i länet och ibland också till kunder söderut.

- Den mest populära timringen är den 10 m² stora bastustugan.

Det är en serietillverkning som de alltid har på lager. Inför förra sommaren hade de femton färdiga bastustugor men de tog slut redan i juli, så nästa sommar är planen att ha 20 stycken i beredskap.

- Många kunder får lust att bygga i början på sommaren och då är det roligt att kunna leverera en bastu inom en dag, fortsätter Benjamin.

Turistföretagen är en av deras största kunder, de har stadiga beställningar då anläggningarna blir fler och utvecklas allt eftersom. De levererar också en specialprodukt till LKAB sedan fem år tillbaka som står för 5% av den årliga omsättningen.

Virket och materialet är det viktigaste i företagets produktion.

- Talltimret här i Tornedalen är unikt, det är sen- och tätvuxet med mycket hög kvalité. För att kunna göra de grövre exklusivare timringarna krävs 120 årig tall men nu har avverkningarna gått ner i ålder och tallen slutavverkas redan vid 90 år. Det innebär att vi i framtiden inte kommer ha den här råvaran kvar och våra möjligheter att kunna jobba med förädling kommer minska, säger Tommy.

Tommy anser att förädlingen är en svaghet här i kommunen och beskriver att vi bara är vana att producera och ta fram ny råvara. Vi hugger ner skogen, sågar och skickar iväg den i regel. Förädlingskunskaper riskerar att dö ut när marknaden styr till storskalig produktion med dyra investeringar och där det är svårt för små företag att få lönsamhet.

- Här skulle fler behöva tänka om, det är en värdefull råvara och kunskap vi har här fortsätter Tommy.

Lovikka Träförädlings timringar finns i två olika dimensioner, 45 mm och 95 mm. De säljs kompletta med alla tillbehör. De vanligaste modellerna serietillverkas och kunden får alltid möjlighet designa och anpassa efter eget tycke och behov. Modellerna på timringarna har också sina namn från familjen och nära vänner.

- Vi samarbetar med lokala leverantörer till vår slutprodukt, det känns naturligt och vi kan garantera kunden att det är bra kvalité. Virket vi timrar med är från skogarna i Tornedalen och sågas på Krekula & Lauris i Tärendö och takstolarna levereras från ett företag i Luleå. Fönster levereras från Polarfönster i Korpilombolo och skyddsplåt till bastuaggregatet från Stens Koppar i Erkheikki, berättar Benjamin.

Frakterna är ett litet bekymmer, priserna är normala längs de vanligaste fraktstråken men det är mycket dyrare att skicka till Kiruna än till Luleå trots att det är närmare. För att jobba som timmerman och snickare krävs det att man gillar matte då det är en hel del räknande för att beräkna och rita de olika modellerna, ställa in maskiner och för att kunna undvika spill. Att man är självgående och har trävana är också viktigt i yrkesrollen.

- Sommarsemester är sällsynt för oss, från maj till september är det fullt upp här, säger Tommy

Han fortsätter;

 - det är kul att Benjamin vill satsa, och det är skönt att dela ansvaret med någon då det alltid är mycket som ska göras utöver själva tillverkningen.

Han berättar att sonen har många nya idéer och han själv kan vara ett bollplank och stöd. Benjamin berättar har de har en ny hemsida och arbetar aktivt med marknadsföring, de har också ökat sin närvaro på sociala medier. Att jobba med marknadsföring digitalt på sociala medier är kostnadseffektivt, man kan rikta sina annonser, mäta resultatet direkt och styra trafiken till hemsidan konstaterar han.

- Vi har inte mycket kontakt med kommunen i vårt företag, men för våra kunder är effektiva bygglovsprocesser viktiga, säger Tommy.

God uppkoppling och bra godsleveranser är viktiga för företaget.

- Det funkar hyfsat idag men givetvis står bredband på önskelistan. Att byarna kan utvecklas bygger nog på att fler ska bygga eller få köpa hus och då behövs det attraktiva lägen och schyssta förutsättningar med service och infrastruktur, avslutar Benjamin.

 

Ni hittar mer info om Lovikka Träförädling på https://www.lovikkatra.se/ och på Instagramkontot @lovikkatra och Facebooksidan Lovikka träförädling AB

Tack för ett intressant och lärorikt besök. Vi önskar er fortsatt lycka till!

Ulrica Hammarström, Andreas Hinzer, Erik Mella och Johanna Funck