Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Rajamaa

Rajamaa drivs av Lasse och Kaisu Malmström, ett rutinerat par som varit verksam inom besöksnäringen sedan 1986 då de startade bygget av en anläggning ute på udden i Muonionalusta, byn som ligger på en ö ute i Muonioälven och är en avstickare på vägen mot finska gränsen.I Muonionalusta bor 7 personer men när gästerna kommer stiger det till ca 40 personer. Där tillkommer grannens 20 draghundar och några dragrenar som tjänstgör i företaget under högsäsongen.

 

På platsen stod tidigare kyrka och prästgård men det flyttades in till  Muodoslompolo 1926. Restaurang och reception ligger vackert belägen och utsikten över ängarna och älven är svårslagen. Tre stora granar och ett fågelbord gör att det är full aktivitet med olika småfåglar, ekorrar och hackspettar direkt utanför fönstret i restaurangen.

-        Det är uppskattat, att få uppleva de vilda djuren och fågellivet så här nära är unikt för många gäster.

Rajamaa är ett certifierat ekoturismföretag inom organisationen Nature’s best och den genomgående röda tråden för hela verksamheten just det naturnära och miljömedvetna. Under högsäsongen jobbar sex personer i företaget och anläggningen tar totalt emot 30 gäster i de 10 stugorna.

-        Under en vecka på vintersäsongen är den enda transport som görs själva transfern från och till flygplatsen, berättar Lasse. Det finns ett tillägg där man som gäst kan välja att köra skoter en av dagarna och de turerna köper vi i så fall in i Muonio som en aktivitet.

Rajamaa erbjuder olika typer av upplevelser och jobbar med olika turoperatörer beroende på inriktning och säsong.

-        Vintern är självklart bäst. Alla länder har sommar, men få länder har riktig vinter, säger Lasse.  

Under en vecka på vintern får gästerna prova på olika typer av aktiviteter beroende på kunskapsnivå. Skidåkning med turskidor i ospårad terräng, snöskovandring, orientering, hundspann och besök hos renskötaren Henrik Sevä där gästerna får lära sig om den samiska kulturen, hjälpa till med renarna och åka släde med hans dragrenar. Fotografering är också ett gemensamt intresse och på sommaren arrangeras specifika foto-resor där det bland annat erbjuder björn-spaning. Nästa sommar är det även premiär för bäversafari som en ny aktivitet.

-        Det som vintergästerna upplever som veckans absoluta höjdpunkt är den sju kilometer långa turen vi gör med skidor ospårat till vår skogskoja där gästerna själv gör allt arbete med att göra hål i isen, bära vatten och sedan värma bastun vid stranden. Saker som för oss är naturliga är ett häftigt äventyr för dem.

Rajamaa har en av Norrbottens två godkända björnåtlar sen sex år tillbaka och under säsongen som pågår från juli till halva september är det ca 70-80 gäster som besöker platsen där de vilda björnarna matas. Vid åteln finns ett gömsle med plats för sju gäster plus guide och här stannar man en natt för att få se och fotografera björn på nära håll.

 – Vi har två björnar som besöker åteln, hannen Salmiak och honan Kaisu-Karu och åteln är på 150, 60 och 40 meters avstånd från gömslet. Under den här säsongen så var det bara en av de en av grupperna som inte fick se björn under deras vistelse. Med facit i hand ser vi att det är ungefär 90 % chans.

Lasse berättar att gästerna upplever det otroligt exklusivt och unikt att få studera och uppleva vilda björnar på det här sättet utan att man gör ett intrång eller att varken djur eller människa behöver uppleva rädsla eller stress.

Rajamaa har jobbat med två olika projekt där de beviljats projektstöd från Leader Tornedalen 2020 som gett dem möjlighet att utveckla nya produkter i företaget. Ett av projekten var att göra inventering av bäverhyddor i tre närliggande bäckarna.

- Vår inhyrda bäver-konsult från Finland inventerade och hittade 11 hyddor varav vi sedan valt ut tre som har bra tillgänglighet.

Det andra projektet har drivits av sonen John som byggt upp en ny produkt kring kanotpaddling.

-        Förr fanns loppet Arctic Canote Race som gick från Kilpisjärvi till Haparanda men John har valt att fokusera på att göra en upplevelseresa av sträckan Kilpisjärvi-Muonio, en fantastiskt vacker resa på 20 mil som tar 7 dagar med övernattning i stugor och tipis längs älven! Den kommer bli bokningsbar och börja köras i liten skala i Johns egna företag Arctic Canoe Route.

Lasse är en engagerad säljare och reser själv runt i Europa för att hitta nya kunder och visa sitt utbud för turoperatörerna.

-        Det är ett tufft jobb, inget kommer av sig själv, man måste verkligen ligga i och lägga mycket tid och pengar på att synas och sticka ut. Finland ligger långt före oss och har lagt beslag på namnet Lappland så många gäster runt om i världen vet inte vad Sverige har att erbjuda. Vi är inte medlemmar i lokala samarbetsorganisationerna som finns utan sköter marknadsföring och försäljningsprocessen själv.

Gästerna som kommer till Rajamaa är i huvudsak från Belgien och Frankrike och målgruppen är unga kvinnor och män i åldrarna 25-35 år samt par i olika åldrar. Familjer är också en gästgrupp under sommartid och nyår, där är djuren i fokus. - Att som barn få umgås med en Siberian husky, promenera och kela är en stor upplevelse. Många har botat sin hundrädsla under sin vistelse här, berättar Lasse.

Hur ser ni på utvecklingsmöjligheterna för företaget och branschen?

-        Idag har vi ingen vindpark eller gruva i närheten men vi ser dagens statliga skogsbruk som ett stort hot mot utveckling av turismen. Det är en helig ko och ifrågasätts inte. Folk är van vid att den skapar jobb och ger pengar men med dagens effektiviserade system så är det mer en rovdrift på skogen och pengarna landar inte här. Metoden med att kalhugga så här stora arealer är inte tillåtet ute i Europa, och där är de också bättre på att förädla produkter ur sitt råvaruuttag. Med monotont och aggressivt skogsbruk bibehåller inte skogen sin funktion i ekosystemet och även vattendragen påverkas. Mindre skog betyder mindre av allt, säger Lasse.

Utvecklingsplaner för företaget finns men även omfördelning.

-        Vi behöver investera i bättre värmesystem, en servicebyggnad och lokaler för personalen. Vi skulle kunna växa i antalet gäster, men det gäller att skapa en balans som inte äventyrar produkten vi säljer. Vi har ingen generationsväxling på gång än men funderar på omfördelning och outsourcing av vissa delar för att kunna växla ner något.

När vi slutligen pratar om Muoniodalens framtid och byarna längst upp i norra delen av Pajala kommun så poängterar Lasse och Kaisu vikten av en god infrastruktur.

-        Vi lever egentligen på den finska infrastrukturen. Vi nyttjar en stor del av butiksutbudet och tjänster på finska sidan på grund av att det är enda sättet att få vardagen som företagare att fungera här eftersom godstransporterna snart är obefintliga och leveranstiden är för lång. Vi saknar politikernas engagemang för till exempel vägstandard och underhåll som är under all kritik.

Stort tack för diskussion och för att ni visar livet i Muoniodalen för världen, vi önskar er  lycka till i fortsatta satsningar!

Läs mer om Rajamaa på www.rajamaa.com och följ dem i björnspaning och andra äventyr på instagram @rajamaainlapland och @arcticcanoeroute

Erik Mella, Andreas Hinzer och Johanna Funck