Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Lapland nature & health

Det är omöjligt att inte bli charmerad när man stiger in i den gamla prästgården i Junosuando. Byggnaden har funnits sedan 1928, men har på senare år använts som vandrarhem och världshus. Vi möter Ann-Christine som precis har köpt Junosuando Guesthouse. Hon visar oss till köket och pekar på valvet som finns i ena delen av matsalen.-Här brukade bokföringen vara, förklarar hon.

Ann-Christine är utbildad massör och reflexolog. Reflexologi är ungefär som zonterapi. Skillnaden är att en reflexolog behandlar hela kroppen, medan zon-terapeuten fokuserar på fötterna. Hon tar fram en power-point och berättar om sina planer.

-Just nu bor lastbilschaufförer här, men målet är att det här ska bli ett ekologiskt hälsohem.

Hälsohemmet ska ha flera olika funktioner. Ann-Christine visar en bild på en stjärna där varje hörn representerar de olika delarna som ska finnas i hennes verksamhet. Där ingår rum och boende, spa och behandling, kurslokaler, restaurang och konferensdel.

Huvudmålgruppen är internationella besökare, och hon har redan börjat knyta kontakter med resebolag i utlandet. Hon vill att det ska finnas olika temaveckor och att gästerna får en möjlighet att träffa lokalbefolkningen. Turismen har blivit för exploaterad på vissa håll, tycker hon.

-Jag vill ge besökarna lugnet i Tornedalen där de får en chans att komma till ro.

Det syns att Ann-Christine har ett genuint intresse av att göra något gott för byborna i Junosuando, Kangos och omkringliggande byar. Hälsohemmet ska bestå av samarbeten, och om någon är sugen på att hålla kurser eller liknande så kommer det finnas det möjlighet till det.

Det finns många idéer hos Ann-Christine. Hon har planer på att bygga om, och även visioner om hur rummen ska se ut i framtiden. -Jag vill lyfta kvinnorna här uppe och därför har jag en tanke om att döpa varje rum efter en stark kvinna från Tornedalen.

Vi frågar vad kommunen kan göra för att till hjälpa till i företagandet.

-Inte så mycket för tillfället. Kanske marknadsföring!

 

Vi tackar för besöket. Det ska bli spännande att följa hälsohemmets utveckling, lycka till!

Klara Pasma och Johanna Funck, Enheten för strategisk utveckling.