Krisberedskap

Situationen i Ukraina skapar oro och vi jobbar aktivt med säkerhetsfrågor och beredskap för att du som kommunmedborgare ska känna dig trygg.

Skyddsrum

Kommunen får många frågor just nu gällande skyddsrum. De godkända skyddsrum som finns i kommunen finns alla i eller i utkanten av centrala Pajala. Se länk nedan till MSB:s karta över skyddsrum. Vid fara under höjd beredskap ska du ta dig till det skyddsrum eller skyddande utrymme som är närmast.

Det är inte tanken att skyddsrummen ska räcka till hela befolkningen. Skyddsrummen är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer. Bor man på landsbygden kanske man själv har en källare eller något liknande som kan vara ett alternativt skydd. Det har inte byggts några nya skyddsrumsplatser i Sverige sedan 2002. Många av de skyddsrum som finns behöver moderniseras. Det utreds ifall det ska byggas fler skyddsrum eller om nuvarande skyddsrum ska kompletteras med andra former av skydd. MSB, som har ett övergripande ansvar för landets skyddsrum, tycker att Sveriges ska bevara de befintliga skyddsrummen så långt det går. Ytterst är det riksdag och regering som beslutar om skyddsrummens framtid.

Informationen ovan kommer från MSB.se och där går det också att läsa mer om skyddsrum, vem som ansvarar för att de är i bruksskick och vad man bör tänka på i situationer då man behöver uppsöka dessa. 


Att prata med barn och unga om omvärldsläget

Läget i vårt närområde är som sagt mer spänt än på mycket, mycket länge. Som vuxen kan du räkna med att barn och unga känner till saker som händer i vår omvärld genom att ha lyssnat på nyheter, pratat med kompisar eller varit ute på sociala medier.  Bris och Försvarsmakten har tagit fram ett par handfasta råd för hur du som förälder eller skolpersonal kan prata med barn om deras oro. Läs mer under länkar.


Information

  • Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Sök information från olika källor för att få en bild av läget och sprid inte vidare obekräftade rykten.
  • Pajala kommun informerar i Pajala Gratistidning som kommer ut en gång per vecka samt här på pajala.se och i våra sociala medier på Instagram och Facebook.


Bidra med din hjälp

Du som känner att du vill hjälpa Ukrainas befolkning uppmanas att skänka en slant till någon av alla de organisationer som är på plats i landet eller som arbetar med flyktingmottagande. Under "länkar" hittar du olika kända hjälporganisationer.

Vill du hellre ge av din tid kan du istället exempelvis kontakta din lokala Röda Korset-organisation eller anmäla intresse att delta i kommunens Frivilliga Resursgrupp (tidigare POSOM). Välkommen att kontakta vår säkerhetsansvarige.

Kontakt

Säkerhetsansvarig

Elisabeth Kostenius

Email:
Telefon: 0978-12307