Inom hälso- och sjukvården tar  vi hand om de personer som har det svårast
Jobba hos oss
03 maj 2023

"Jag har ett väldigt meningsfullt arbete. Inom hälso- och sjukvården tar vi hand om de personer som har det svårast."

Pia Pudas har jobbat i Pajala kommun i 25 år, senaste åren har hon arbetat som Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och kvalitetsledare HSL. Till sommaren kommer hon att gå vidare till nya utmaningar i Övertorneå Kommun. Vi har träffat Pia för att höra hur det varit att arbeta som MAS hos oss.

Pia Pudas började arbeta hos Pajala kommun 1998 som undersköterska på ett sommarvikariat och vikarierade drygt fem år som undersköterska på flera enheter. 

- Det har varit väldigt givande att jobba i Pajala alla dessa år. Under mina år i kommunen har jag varit mer eller mindre varit inne på alla våra enheter inom äldreomsorgen, LSS och psykiatri, berättar Pia. 

Senaste åren har Pia arbetat som medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och kvalitetsledare HSL, men till sommaren är det dags för nya utmaningar. Innan Pia lämnar oss har vi hört oss för hur det varit att arbeta som MAS i Pajala kommun.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag skulle säga att få arbeta med statistik, omvärldsbevakning, uppföljningar av insatser, uppdatering av rutiner och förbättringar i patientsäkerheten. Jag har ett väldigt självständigt jobb och jag har ett stort ansvar för kvalité och patientsäkerhet. Det känns bra att man kan göra förbättringar inom de områdena. 

Jag tycker att det är roligt att följa statistik. Vid avvikelsehantering kan vi följa statistik på avvikelser och se när vi blir bättre samt att vi fort kan identifierar problem som finns och göra åtgärder för att minska risker och förhindra skador. Statistik för utbildningsnivå kan vi följa och se hur utvecklingen ser ut och vilka åtgärder vi måste göra för att behålla kunskap och kontinuitet. 

När känner du att du gör skillnad på jobbet?

Det finns flera nyckeltal och indikator som man kan följa, hur vård och omsorgen ligger till i Pajala jämfört med resten av Norrbotten och riket. Covid-19 pandemin, som var den största utmaningen som vi har haft under senaste åren, visade oss att vi är väldigt snabba i Pajala på att ställa om och gå in skarpt läge. Under pandemin kunde man se hur bra vi presterade och se risker för att kunna reagera snabbt på vård och omsorgsenheter för att minska risken för smittspridning. När jag jobbar med rutiner, checklistor och vårdprocesser känns det väldigt bra. Då får vi en strukturerat sätt att jobba och på detta sätt ökar patientsäkerheten.

Är det något med ditt jobb som är svårt eller utmanande? Vad i så fall?

Åldrandebefolkning och stora pensionsavgångar ställer till det. Det försvårar för att vi ska kunna bemanna alla verksamheter med personal med rätt kompetens. 

Vad önskar du att fler kände till om ditt yrke eller arbetsplats?

Jag har ett väldigt meningsfullt arbete. Inom hälso- och sjukvård tar vi hand om dem personer som har det svårast.

 

Vi tackar Pia för hennes fina och inspirerande arbete under de 25 åren som hon varit hos oss och önskar henne lycka till i framtiden. Vi söker nu efter Pias ersättare och om du tror att du skulle trivas hos oss är du varmt välkommen med din ansökan. 

 

Kontakt

Socialchef

Carin Johansson

E-post:
Publicerad 25 apr 2023 03:14
Senast uppdaterad 03 maj 2023 08:05