Information 16 maj. På grund av högt vattenflöde under bron i Pajala stängs vägen till Tannavallen av.

Arbete & näringsliv
21 apr 2023

Studenter från LTU besökte Pajala under sin Norrbottensturné

Under tisdagen den 18 april var det dags för Pajala att ta emot studenter från LTU i satsningen Green Deal – Site Visits.

Site Visits är en serie resor runt om i länet där studenter får en möjlighet att med egna ögon se olika kommuner och träffa företag som berättar om vilka möjligheter som finns just i sin kommun och bransch.

Resorna är en del av North Sweden Green Deal och vill bidra till att fler studenter får ta del av utbudet av jobb och attraktiva livsmiljöer i hela regionen som kan passa till praktik, examensarbeten och efter avslutade studier.

Representanter från Pajala kommun mötte upp 14 studenter och reseledarna Cecilia Rackner, LTU och Stina Karlsson, Norrbottens Handelskammare på ett soligt Vasikkavuoma. Teamet från arbetsmarknadsenheten Slussen stod för en uppskattad lunch i form av suovas, fika och kokkaffe

Kommunalråd Ulrika Hammarström och utvecklingschef Fredrik Holmström berättade om näringslivet i kommunen, planerade bostadsbyggen och möjligheten till en bra balans mellan jobb och fritid. Anne Niska introducerade besökarna i meänkieli och gav även med en liten fick-parlör med vanliga ord och meningar.

- Det här borde vi göra regelbundet, det är ett jättebra sätt att träffa studenter och att de får komma hit och se hur det ser ut och träffa företag som söker kompetens, vi får inte gå miste om dem, säger Fredrik Holmström

Efter lunch gick resan vidare mot Pajala Airport där utbyggnation pågår för att möjliggöra en större internationell trafik vilket innebär många olika jobb- och studiemöjligheter i en innovativ och händelserik verksamhet.   

Sista anhalten för dagen var Kaunisvaara där Lisa Allan, HR-parter på Kaunis Iron tillsammans med utvecklingsstrateg Lars Wallgren och gruvplaneringschef Alexander Kohkoinen mötte upp. Studenterna fick en guidad gruvtur och en presentation av verksamheten.

- Det var riktigt roligt att träffa studenterna på hemmaplan. Vi hoppas att vi inspirerade dem att se de fina möjligheterna som finns inom gruvindustrin i Norrbotten. Vi ser också fram emot ett större samarbete med LTU framöver, säger Lisa Allan, HR-partner Kaunis Iron.

- Jag kommer till 100% flytta upp hit, sa en av studenterna när bussen rullade söderut igen

 

--------------------

North Sweden Green Deal drivs av Region Norrbotten och Region Västerbotten tillsammans med en rad andra aktörer. Det samfinansieras av Europeiska regionala fonden (ERUF).

Kontakt

Enhetschef Arbetsmarknad/Integration

Ylva Eriksson

E-post:
Publicerad 21 apr 2023 04:26
Senast uppdaterad 21 apr 2023 05:07