""
Arbete & näringsliv
20 mar 2023

Fysisk/digital utbildning i ansvarsfull alkoholservering

Luleå i samverkan med Norrbottens övriga kommuner bjuder in till fysisk/digital utbildning i ansvarsfull alkoholservering den 26-27 april. Du kan delta på plats i Luleå eller digitalt via Microsoft Teams.

Datum: 26 och 27 april 2023
Plats: Hotell Savoy, Storgatan 59, Luleå eller Digitalt, Microsoft Teams

Välkommen till 2023-års första utbildningstillfälle i ansvarsfull alkoholservering. Utbildningen vänder sig främst till restaurangens serveringspersonal, men även krögare, ordningsvakter och övrig personal i verksamheten.
I utbildningen som sträcker sig över två dagar kommer personalen att få information i ämnen som berör verksamheter med serveringstillstånd. Målet är att gemensamt minska det krogrelaterade våldet, minska överservering och minimera risken för servering till minderåriga.

Vid utbildningstillfället kommer ni ha möjlighet att delta fysiskt på plats i ett av Hotell Savoys konferensrum eller digitalt via Microsoft-teams. Inbjudningslänk kommer att skickas ut per mejl senast 24 april. Det är därför viktigt att ni anger er mejladress om ni deltar digitalt. Totalt finns det vid detta tillfälle plats för maximalt 50 deltagare. Vi förbehåller oss rätten att vid lågt deltagarantal (under 20) ställa in utbildningen, detta kommer i sådana fall att meddelas senast den 24 april.

Avgift

Digital medverkan kostar 400 kr/person. Fysisk medverkan kostar 800 kr/person, då ingår fika och lunch båda dagarna. Om du vill ha specialkost, meddela oss i förväg.
Avgiften kommer att faktureras av Luleå kommun. Respektive kommun kommer att hämta faktureringsuppgifter från deltagarna i deras hemkommuner. Vid utebliven närvaro debiteras full kursavgift

Anmäl skickas in till ildiko.fredriksson@pajala.se senast den 21 april.

 

Föreläsare

  • Alkohollagen – Luleå och Bodens alkoholhandläggare föreläser om svensk alkohollagstiftning.
  • Polismyndigheten – Robert Pedersen och Mikael Berglund berättar bland annat om Polismyndighetens roll i tillsynsarbetet och syftet med tillsynerna de utför på krogen. De förklarar även kopplingen mellan berusning och diverse våldsbrott.
  • Narkotika på krogen – Robert Lindman. Narkotikadelen handlar bland annat om preparatkännedom och olika tecken på narkotikapåverkan, hur man ska bemöta en person man misstänker är narkotikapåverkad etc.
  • Alkoholens medicinska effekter – Peter Larsgren från öppenvården föreläser om alkoholens medicinska effekter.
  • Konflikthantering – Jan Renberg. Jan Renberg har erfarenhet av konflikthantering sedan början av 90-talet. Jan har erfarenhet från psykiatrin, socialtjänsten, HVB-hem och som ordningsvakt. De flesta gäster är bra gäster som personalen kan hantera på ett eller annat sätt. Utbildningen kommer att mer fokusera på gäster som skapar obehag och rädslor hos personalen.
  • Ledarskap, känslor och tankar. Praktiska exempel som tidigare polis – Veronica Utterström. Veronica Utterström har bred kunskap med erfarenhet inom personlig utveckling, coaching, ledarskap, beteendevetenskap samt träning och hälsa. Veronica har tidigare arbetat som polis i ca 15
    år, varav de sista sju åren som gruppchef. Föreläsningen kommer att handla om praktiska exempel från verkliga situationer samt senaste forskningen om hjärnan med tankar och känslor samt att leda sig själv.

Kontakt

Bygg- och miljöavdelningen

E-post:
Publicerad 20 mar 2023 10:22
Senast uppdaterad 20 mar 2023 10:22