Information om Corona/Covid 19, läs mer här.

Flytta hit

Området norr om polcirkeln väcker stort intresse över hela världen med vår speciella natur och livsstil. Pajala kommun har många fina kvaliteter och här kan du kombinera ett intressant jobb och samtidigt ha en givande vardag. Digitaliseringen gör det också möjligt att både studera på distans och arbeta på plats.

Både den privata och den offentliga sektorn har ett stort behov av att kompetensförstärka under kommande år. Pensionsavgångarna är stora och näringar expanderar. Vi har ett brett näringsliv med många företag som har en lång historia. De flesta är små eller medelstora, men de besitter en bred kompetens och är unika i sina produkter. Stora företag är en del av samhället och entreprenörskapet ligger till en viktig grund för en levande landsbygd. Alla är viktiga.

Hur är det att bo här?

I Pajala kommun är vi kända för vår gästfrihet. Som ny här får du räkna med att du kommer att märkas och fångas upp av intresserade människor som vill veta vem du är, var du kommer ifrån och om du vill ha en kopp kaffe. Vi är ingen kommun med stora konserthus, stormarknader eller uppbyggda aktivitetsland. Att bo här är avskalat, äventyrligt, socialt och lyxigt på sitt eget unika sätt. Vi har hundratals uteserveringar och ett rikt uteliv, men du får koka kaffet själv eller med dina vänner och här behöver ni inte trängas för att få en bra sittplats. Naturen är vårt vardagsrum och café, året om

Mångfald

Vi lever i ett gränsland med många olika kulturer. Här pratas tre olika språk, svenska, meänkieli och finska som du kan höra var för sig, eller i en skön blandning. Meän kieli betyder Vårt språk och är ett av Sveriges fem minoritetsspråk. Det har de bästa orden och de mest kraftfulla uttrycken. Naturen här är kontrastrik och ingen månad är den andra lik. Platserna har olika karaktärer och du har alla chanser att hitta just din favorit. Du kommer att kunna skida över en orörd myr och gå på en dejt på en klippa vid forsen utan att bli störd.

Livskvalitet

Pajala kommun är stor till ytan och var förut uppdelad i fyra olika kommuner, tack vare det finns det idag ett fint serviceutbud runt om i de olika delarna av kommunen. Vi har skolor, badhus, idrottsanläggningar och matbutiker i flera av de stora byarna runt centralorten. Avstånd upplevs olika men här är transporttid effektiv tid. En termos med kaffe och en bilresa genom vackert landskap, sedan är du framme vid ditt mål. Inte en bilkö i sikte.

Pajalakoll:

• Här bor 6 000 invånare fördelat på mer än 80 byar. Här lever vi inte trångt, det finns 8 000 km2 att röra sig på, alltså 1,3 km2 per person!

• Genom kommunen rinner fem älvar, riktiga älvar alltså.

• När du flyttar hit är ett tips att införskaffa pannlampa, en bra korvkniv, ryggsäck och en smidig spade. Underställ bärs till stora delar från september till maj så variera gärna färg.

• Vår kommun är en av de bästa platserna att se norrsken på, från september till april, i juni tar midnattssolen vid och skiner dygnet runt i 40 dagar.

• Under sommaren finns fyra gånger så många laxar som invånare.

• Här är det brukligt att man lägger sig på köksgolvet för att vila på maten, även hemma hos andra.

• Pajala är en av Sveriges tryggaste kommuner

 

Att flytta är en stor omställning där både arbete, boende och livspussel måste gå ihop och vi på Pajala Kommun tillsammans med det privata näringslivet arbetar aktivt med att hitta bra helhetslösningar för dig.

Pajala kommun erbjuder inflyttarservice via projektet Leva och bo i Tornedalen där du får information och blir guidad rätt till bland annat arbetsgivare och skolor. Du kan även genom Hej Hemby boka en byaguidning tillsammans med en föreningsrepresentant i det området som intresserar dig mest.