Strandpromenaden klar

Förra veckan blev en 1,6 kilometer lång strandpromenad i centrala Pajala klar. Idén bakom Strandpromenaden kommer från Ralf Karlsson som skickade in ett medborgarförslag. Anne Niska (S), kommunstyrelsens vice ordförande, skrev under förslaget som sin egen motion för cirka ett år sedan. Karlsson säger, att det är roligt att ha fått vara med och påverka.

Förra veckan var Strandpromenaden som sträcker sig 1,6 kilometer längs älven i centralorten färdig.

Bakom idén finns 22-åriga Ralf Karlsson. Som flyttat tillbaka till Pajala efter att ha bott i bland annat Kiruna och Umeå.

- Jag läste på hemsidan om möjligheten att lämna in ett medborgarförslag och ick längs efter älven och tänkte att man kunde göra något bättre av sträckan. Har mött folk längs sträckan så det fanns ju ett intresse av att gå där.

- Då slog mig tanken att skicka in ett förslag. Det är säkert många som hade tanken men inte visste om att man kunde skicka in förslag.

"Roligt att ha fått vara med och påverka"

I och med att han bott på en annan ort hade Karlsson inte sett att arbetet med Strandpromenaden påbörjats.

- Det är kul att jag haft en liten del i det hela och att jag fått vara med och påverka. Och roligt att de tar till sig och lyssnar på medborgarna.

- De har gjort det väldigt bra med belysning och verkligen satsat pengar på att det ska bli bra och det är helt otroligt att det blivit av. Jag ska testa den till helgen. Syrran har ett litet barn så det är perfekt.

"Blåser andra vindar"

Karlsson säger att det tidigare känts som att det varit svårt att påverka och många sparåtgärder. Men att det nu blåser andra vindar.

- Om folk har ideér om samhällsomvandling så kan det löna det sig att skicka in. Nu rustar man upp Pajala och satsar pengar.

Karlsson säger, att han har många kompisar som bor borta och jobbar inom gruvindustrin. Gemensamt för samtliga är att de vill flytta hem till Pajala.

- Jag har bott i Malmberget, Kiruna och Umeå men Pajala är hemma. Och då är man mån om att folk som bor här ska trivas. Det ska vara fint och attraktivt, avslutar Karlsson.

"Skrev poetiskt"

Anne Niska (S), kommunstyrelsens vice ordförande samt ordförande i socialnämnden, skrev under förslaget som en egen motion.

- Detta är första gången ett medborgarförslag blir så stort och att detta gynnar allmänheten. När det gäller medborgaförslag brukar det vanligtvis gynna en mindre grupp. Därför är detta väldigt häftigt.

Det som främst fick henne att fastna var att det var en ung kille som intresserade och engagerade sig då han var 21 år när förslaget lämnades in.

- Han skrev oerhört bra och kunde beskriva känslan hur det är att vara här. Han är återvändare och såg det fina i naturen här och beskrev det nästan poetiskt om hur det skulle vara att gå längs stranden.

Hon beskriver när hon gick den tidigare kortare sträckan längs älven en kväll och då tänkte på hur vackert och ostört det var.

- Vi glömmer bort allt det fina som finns här. Man behöver kanske påminnas en gång om varför vi valt att bo och leva här.

Niska säger, att det även är en säkergetsfråga då det är mycket trafik ute på vägarna nu.

Kostnaden för Strandpromenaden blev totalt tre miljoner kronor. Varav hälften kom från Länsstyrelsen.

- Det var lätt att få med övriga politiker. Ingen som var emot motionen. Sedan gjorde det sitt att vi fick halva summan från länsstyrelsen, säger Niska.

Fas två planeras

Kommunen planerar för steg två kommande år. Problemet är dock att kommunen inte äger marken, och att markfrågan måste lösas med drygt tio markägare.

- Jag hoppas verkligen folk förstår värdet i detta och överlåter sin mark. Att de förstår vikten av detta för en attraktiv boendemiljö i Pajala.

Läs mer om medborgarförslag här.

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48