Pajalagrupp har bildats

En Pajalagrupp som ska se hur kommunen ska kunna utvecklas och visa att det finns ett driv framåt bildades under onsdagen. I gruppen finns bland annat landshövdingen, Pajalas kommunalråd och Northlands vd Johan Balck.

En Pajalagrupp bestående av bland andra landshövdingen Sven-Erik Österberg, kommunalrådet Kurt Wennberg, , Kjell Klippmark, vd på näringslivsbolaget Pajala utveckling AB, Johan Balck, vd Northland Resources, Arbetsförmedlingen, IF Metall samt Ingela Lekfalk, vd Företagarna i Norrbotten, bildades under onsdagen.

Drivkraft framåt

Syftet är att visa att det finns en drivkraft framåt. I gruppen ska det föras strategiska samtal om hur kommunen bäst kan utvecklas under rådande omständigheter och i framtiden.

Landshövdingen var på plats i Pajala under onsdagen och besökte gruvområdet i Kaunisvaara.

- I den här situationen gäller det att bita ihop och se framåt för att se vilka möjligheter som finns utifrån det besked som kom idag. Jag tycker att man måste göra allt för att se till så att gruvan kommer på fötter igen, säger Sven-Erik Österberg.

Kurt Wennberg säger, att det handlar om att gemensamt samla kraft för att möta den uppkomna situationen.

- Är detta kortvarigt  är det ingen större katastrof. Blir det däremot långsiktigt får det givetvis konsekvenser. I politiken har alla gruppledare fått samma information kring läget.

- Vi pratade om att bilda en grupp för att få fokus på frågan. Och detta faller samman med syftet vi har med Pajalagruppen.

Kommunens verksamhet fortsätter

Sett till den kommunala verksamheten fortsätter de projekt som är på gång i vanlig ordning.

Undantaget är bostadsbyggandet som läggs på is tills Northland kommer med besked om gruvdriften kommer att återupptas eller inte.

Myntgatan (plus-boendet) samt Fiskalsrundan kommer att slutföras enligt plan. Men nya projekt påbörjas alltså inte.  

- Våra pågående projekt har inget med gruvan att göra. De projekt med Trafikverket exempelvis berörs inte. Detta är bland annat vägar och rondeller. Samt att vi ska se över hur vi jobbar med rekrytering, säger Lena Jatko.

 

 

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48