Gruvan i Kaunisvaara i produktion

Tisdagen den 4 december togs gruvan i Kaunisvaara i produktion som beräknat. Under 2013 kommer 1,5 miljoner ton järnmalm att produceras och vid full produktion cirka fem miljoner ton.

För Pajala var det en stor dag när gruvan i Kaunisvaara på Tapulivuoma tog i produktion.

18 oktober i år gjordes den första sprängningen och nu har den första sligen producerats (formen på järnmalmen som påminner om finkorningt snus).

Inför en samlad press visades delar av den första produktionen på 600 miljoner ton upp, direkt från anrikningsverket. Inom kort kommer den första lasten att gå iväg till Pitkäjärvi¨.

Under första året kommer 1,5 miljoner järnmalm att produceras, och vid full produktion är volymen uppe i cirka fem miljoner ton. All järnmalm som produceras de första åtta åren är redan såld.

 Första lasten i Narvik kommer att ske någon gång under första kvartalet 2013.

Inga skiftgångar

Till skillnad från många andra gruvkommuner är det inte skiftarbete. Vilket Pajalas kommunalråd välkomnar i och med att målet är att Pajala ska växa från cirka 6.300 invänare till 10.000 år 2020.

- I och med att vi inte får personer som jobbar i sju dagar och är lediga i sju dagar ökar möjligheten att få hit permanent boende och slipper fly in-fly out. Det finns många fördelar att bo i Pajala. Inte minst för barnfamiljer och friluftsintresserade. Nu har vi även en stor arbetsmarknad, säger Wennberg.

Järnväg snabbutreds

Dessutom vill riksdagens trafikutskott göra en snabb utredning gällande en järnväg mellan Kaunisvaara och Svappavaara. Fram till att en järnväg byggs fraktas järnmalmen med ekipage på 90 ton.

 

Uppdaterad: 2018-08-23 15.48