Om flygplatsen
10 feb 2023

Mikael Jatko är ny Safety Manager på Pajala Airport

Från och med den 1 mars tar Mikael Jatko över som Safety Manager på Pajala Airport. En roll som tidigare innehafts av konsulten Patrik Haraldsson.

En Safety Managers ansvarsområde är flygplatsens säkerhetsledningssystem och säkerhetsarbete tillsammans med regelbevakning och kravefterlevnad. En Safety Manager ansvarar för att flygplatsens drifthandbok är aktuell och att reglerna efterföljs så att vi kan bedriva en säker flygplats för våra kunder och medarbetare.

Safety Manager är en nominerad befattning av Transportstyrelsen vilket innebär att denne agerar fristående i sitt ansvar från ledningen och direkt underställd Verksamhetsansvarig på flygplatsen.

Foto: Privat

Det här är Mikael Jatko

Mikael blir 60 år i år och bor i sitt barndomshem i Tärendö med sin fru.

-Jag är en så kallad hemvändare, jag flyttade tillbaka 2013 efter 30 år i Kiruna och 2 år i Skåne, berättar Mikael Jatko

Han började sin jobbkarriär som sotare i Kiruna, därefter arbetade han i transportbranschen och han har även varit arbetsledare i gruvorna i Svappavaara.

-Under tiden i Kiruna var jag timvikarie på Kiruna Airport i 7 år, då arbetade jag på rampen med lastning och lossning av flygplan, säger Mikael Jatko.

Sedan 2021 har Mikael arbetat på Pajala Airport och då på driften. Under det senaste året har han utbildat sig i de olika regelverken och från den första mars är han godkänd Safety Manager.

-För mig innebär rollen som Safety Manager att jag får vara en del av att främja flygsäkerheten på Pajala Airport. Det känns extra spännande eftersom planer på en utökad trafik med charterflyg finns och kanske inte är så långt borta, säger Mikael Jatko.

Publicerad 10 feb 2023 09:09
Senast uppdaterad 10 feb 2023 10:06